Çocuk istismarına dikkati çekmek için düzenlenen yürüyüşe katılımın az olması büyük üzüntü yarattı.
Toplum duyarsız
Toplum duyarsız
Çocuk istismarına dikkati çekmek için düzenlenen yürüyüşe katılımın az olması büyük üzüntü yarattı.
Zeytin Ağacı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği dün Lefkoşa’da ‘Çocuk İstismarına Hayır’ sloganıyla yürüyüş düzenledi. Kuğulu Parkta toplanan bir gurup gönüllü, “Susma ses ver”, “Susma suça ortak olma”, “Çocuk olma hakkı engellenemez” yazılı pankartlar açarak Dereboyu Metehan ışıklarına bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yapılan yürüyüşte polis güvenlik önlemleri alırken eylemciler farkındalık yaratmak adına yol boyunca balon ve bildiri dağıtımı yaptı. 16.00’da başlayan eylem 19.00’da sona erdi.
Diyalog’a açıklama yapan – Zeytin Ağacı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Rabia Özcömert, yapılan etkinliğin asıl amacının çocuk istismarına karşı olduğunu ancak sön dönemlerde kadınlar, hayvanlar ve diğer tüm bireyler için bir farkındalık yürüyüşü yaptıklarını söyledi.
Özcömert, çocuk istismarı ile ilgili yapılan tüm etkinliklere katıldıklarını ancak yapılan 30’u geçmeyen bir sayı ile etkinliklerin yapıldığına işaret ederek “Bu bir utanç kaynağıdır” dedi.
Özcömert: Sadece Diyalog geldi
Çalışmalar ve etkinliklerin birileri tarafından seslerinin duyulacağı güne kadar devam edeceğini ifade eden Özcömert, “Aileler çocuklarını susturmasın. Çocuklar bu konuda bilinçlendirilsin eğitilsin ve bu konular çocuklara anlatılarak istismar önlensin” şeklinde konuştu. Toplum olarak kenetlenerek birlik olup çocukların korunması gerektiğini ifade eden Özcömert, “Komşularımızın, nineler ve teyzelerimizin çocukları koruduğu eski yıllara geri dönelim” dedi. Tüm siyasi partiler, Bakanlar, Dernekler, Cumhurbaşkanlığı ve basına davet yaptıklarını ifade den Özcömert “Bugün Yeniden Doğuş Partisi ve Diyalog Medya Gurubu bizlerle. Diyalog Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar’a ve Diyalog ailesine teşekkür ediyoruz. Bizim böyle medya guruplarına ihtiyacımız var” diyerek sözlerini tamamladı.
Katılımcılar ne dedi…?
Feyzan Korur: Bugün buraya çocuk istismarına dur demek için buradayız. Bizim çocuklarımız yani toplumumuzun çocukları istismara uğruyor ancak bu etkinliğe katılım çok az. Diyalog Gazetesi dışında bu ülkenin sesi olduğunu iddia eden diğer basın kuruluşları nerede?, Siyasiler Nerede? Kadın ve çocuk haklarını savunduklarını iddia eden kurum ve kuruluşlar nerede? Hiç kimse yok ancak sosyal medya üzerinde beğeni tuşlarına basmakla bu işlerin olmayacağını ülkedeki olumsuzlukların düzelmeyeceğinin farkına varmalarını istiyoruz. Diyalog gazetesine sesimiz olduğu için teşekkür ediyoruz”
Av. Raziye Ulaş: Bizler YDP’nin kadın kolları olarak bu etkinliğe katılmış bulunmaktayız. Toplumda son zamanlarda yaşanan olaylara ve özellikle kabul edilemez bir durum olan çocuk istismarına karşı farkındalık yaratmak adına burada desteğimizi veriyoruz. Çocuklarımızı korumak adına yapılan bu etkinlikler çoğalarak yapılsa ve daha fazla katılım olup sesimizi daha güçlü duyursak. Bu yaşananlara sessiz kalmayacağız bu nedenle sokaklardayız.
Ayşe Dilek: Bizler bu etkinliğe destek vermek adına buradayız. Çocuklarımızı gözümüzden bile korumalıyız. Zaman çok kötü bir zaman ve değil çocuklar biz yetişkinler bile sokakta güvende değiliz. Keşke eskisi gibi sokaklarda koşan, saklambaç oynayan, top oynayan çocuklarımız olsaydı. Bizler çok şanslı çocuklardık ancak bizden sonraki nesiller çocukluklarını yaşamadan büyüyorlar. Çocuk istismarına karşı dur demek için sokaklardayız ve sokaklarda olmaya devam edeceğiz.
Oğuzhan Güvenç: Bugün burada çocuk ihmal ve istismarına karşı dur demek için yapılan bu farkındalık etkinliğine ben de katılarak destek olmak istedim. Tüm halkımızın bu desteği göstermesini yürekten istiyorum. Çocuk ihmal ve istismarı geleceğimize yapılan bir saldırıdır. Bu saldırıya dur demek için sokaktayız ve sokakta olmaya devam edeceğiz.
Gizem Ercantan: Sosyal Hizmet son sınıf öğrencisiyim. Dokunmak bir birimizle iletişim kurmak adına yapmış olduğumuz bir durumdur. İyi dokunmalarda kendimizi nasıl ki güvende hissediyorsak kötü dokunmalar da kendimizi kötü ve dışlanmış hissettirir. Biz bunun farkındayız ancak çocuklarımız bunun farkında mı? Bu durumu çocuklarımıza öğretmeliyiz. Çocukların sır tutmanın kötü bir şey olduğunu öğretmeliyiz. Çocuklarımızı tehlikeli kişiler ve istismardan korumak adına bilinçlendirmeliyiz. Bu konuda önce aileler bilinçlendirilmeli sonra da çocuklar eğitilmelidir. Bir tek kişinin bu konuda bilinçlenmesi birçok çocuğun istismara uğramasını engelleyebilir.
Anıl Özbek: Sosyal Hizmet bölümü öğrencisiyim. Burada bulunarak çocuk istismarına karşı toplumu bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Bu konuda ailelerin bilinçlendirilmesi ve çocuklarını bu durumdan nasıl koruyabileceklerini öğrenmeleri gerekiyor. Çocuklar asla yalan söylemez bu nedenle çocuklarınızdan duyduğunuz şeylere kulak vermelisiniz. Bu durum bitene kadar sokaktayız sokakta farkındalık yaratmaya devam edeceğiz.
Projelerimiz
- İhtiyaçlı ailelere sahip çıkmak
- Maddi yardım sağlamak
- Bölgelerde giyim ve gıda bankaları açmak
- Aş evleri açmak
- Çocuk yurdu kurmak
- Çocuk yuvaları açmak
- Gençlik yurdu kurmak
- Eğitim bursları vermek
- Huzur evi açmak
- Gençlik kollarını kurmak
- Kadın sığınma evi açmak
- Uyuşturucu ile mücadele rehabilitasyon merkezi açmak
- Yaşam evi açmak